mandag den 16. januar 2012

Rumænske demonstrationer og protester

(Opdateret 19/1 - se nederst)

Så gik regeringen lidt for vidt i befolkningens øjne... nå, ja, måske er det lidt overdrevet at sige "befolkningens", men i hvert fald har der været demonstrationer over hele landet de sidste 4 dage. De har også udviklet sig voldsomt i Bukarest, men mest på grund af hooligans fra lokale fodboldklubbers fans, som synes, det kunne være sjovt at slås med politiet. De fleste folk har protesteret højlydt, men fredeligt.

Hvorfor protesteres der? Det startede med planer og lovforslag om at privatisere store dele af sundhedsvæsenet, inklusive ambulance- og nødberedskabet. Det fik stifteren og underminister for dette område til at udtale sig stærkt mod forslaget, hvilket får præsident Basescu til at lange verbalt ud efter ham, hvorefter han trådte tilbage. Det fik folket ud på gaden for at vise deres respekt og støtte, da denne mand (som oprindeligt er fra Palæstina og hedder Raed Arafat) altid er fremstået som en ærlig og retskaffen borger i modsætning til de fleste andre politikere. Demonstrationerne har dog ret hurtigt udviklet sig til at være en generel protest mod præsidenten og statsministeren og regeringen som helhed.

Alle nyhedskanalerne på tv viser direkte billeder fra centrum, hvor demonstranterne er samlet i Piata Universitatii. Selvom der overhovedet ingen fare var på vej til eller fra arbejde i dag, på trods af at jeg går lige igennem området, der havde de fleste hændelser i går nat, har jeg valg at arbejde hjemmefra i morgen. Det er jo ikke til at vide, hvordan det udvikler sig. Måske vokser protesterne fra dag til dag. Og så er det også fordi, der er blevet rimeligt koldt, så jeg har ikke lyst til at komme ud i frosten. :) På arbejdet har de også opfordret til at vi arbejder hjemmefra, eller i hvert fald tager hjem fra kontoret omkring kl. 16, inden det bliver mørkt og demonstrationerne vokser.

Her er en engelsk artikel som beskriver situationen nogenlunde: http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/01/rioting-romania

Har intet set i de danske medier........

Opdatering:
Demonstrationerne foregår stadig dagligt, men er ikke voldelige mere, og knap så store. Lad os se, hvad weekenden bringer... De største dage har der været omkring 13.000 demonstranter på landsplan i op til 50 byer... i Bukarest maksimum 1.500 - 2.000.

Ny god artikel på BBC: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16610093

Stadig intet i danske medier.. bortset fra en kort, dårligt skrevet artikel i "Arbejderen" :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar