mandag den 20. november 2006

Penge... Hvor meget er 50?

*Opdatering - nyt indlæg juni 2010 her*

Det er sådan set et godt spørgsmål.

Det kommer helt an på, hvem man spørger. Problemet ligger i, at man i sommeren 2005 gik over til et nyt pengesystem i Rumænien, hvor man valgte at fjerne 4 nuller fra pengesedlerne.

Førhen havde man helt vilde beløb. F.eks. svarede en 1-million-seddel til ca. 250 kroner. Det syntes man i regeringen var lidt vildt... især når man skulle købe større forbrugsgoder, og priserne løb op i flere milliarder. Så man valgte altså at skære 4 nuller af beløbene (dividere med 10.000).

Se, det er jo meget godt - hvis ellers folk så ville bruge de nye beløb! Men neeej.. de kører stadig videre med de gamle måder at sige priser på... nogle gange (for det meste). Så hvis en ekspedient beder dig om "50", kan det både betyde, at hun vil have 50 nye lei (ca. 120 kroner), eller at hun vil have 50.000 gamle lei (=5 nye lei = 11 kroner). Selvfølgelig ved man som regel hvor meget, man har købt for, men det er stadig mega-forvirrende. For slet ikke at tale om decimalerne... 1 lei = 100 bani (udtales ban'). Rigtig ofte spørger ekspedienten, om ikke man har bani, så de kan give tilbage i hele eller halve lei... men hvis de spørger om man har 3, så mener de altså 3.000 = 30 bani.. og ikke tre pæne gyldne 1-bani-mønter.

De gamle sedler bliver ugyldige som betalingsmiddel til nytår, men jeg er helt overbevist om, at folk stadig vil bruge de gamle beløb, men betale med de nye sedler. *suk*


3 kommentarer:

  1. jeg har en seddel fra rumænien og den er på 50.000 lei. er det rigtigt den kun er ca 90 DKK værd ?:/

    SvarSlet
  2. Hej anonym. 50.000 gamle lei svarer til 5 nye lei. Man skal fjerne 4 nuller. Med dagens kurs er det ca. 9 kr. De gamle sedler er for længst taget ud af cirkulation, så hvis den skulle veksles til en ny seddel, er man nødt til at henvende sig i en af de få banker, der stadig har pligt til at gøre det.

    SvarSlet
  3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet