lørdag den 19. juni 2010

Rumænske penge

Når jeg kigger på statistikken for, hvordan folk kommer til min blog, kan jeg se, at rigtig mange ender på disse sider ved at søge på Google efter "rumænske penge", så det synes jeg, at jeg ville skrive lidt mere om.

Indtil nu, har jeg kun haft et lille indlæg for flere år siden, som ikke helt dækker området. Og da jeg tror, at flere og flere får øjnene op for Rumænien som turistmål, vil jeg uddybe lidt mere.

For rumænerne er de mønter og sedler, der er i omløb, stadig svære at regne med - forstået på den måde, at de ikke helt har styr på værdien af f.eks. en 10-lei-seddel. Grunden til denne forvirring er, at 1 juni 2005 denominerede Rumænien sin valuta. På grund af enorm inflation efter revolutionen i 1989 var den rumænske leu nærmest værdiløs. 1 dansk krone var lig med omkring 20.000 (tyve tusind) lei... Da dette medførte, at selv en simpel ting som et brød kostede mange tusinde lei, var det blevet mere og mere besværligt at regne priser ud. Forestil jer prisen på et tv eller lignende... der talte man om mange millioner.

Det man så valgte at gøre, var at fjerne 4 nuller fra sedlerne... således blev 10.000 lei forvandlet til 1 leu. Denne division med 10.000 er årsag til stor forvirring endnu i dag. Det er nemlig ikke så nemt, som man skulle tro at lave denne omregning i hovedet. De nye sedler ligner også de gamle på en prik, bortset fra tallet. Dette gør det nemt at genkende en seddel fra gamle dage og huske dens købekraft. Derfor bruges det stadig i vid udstrækning at omtale en ny 100-lei-seddel som "en million". En 1-leu-seddel omtales ofte som "titusind".

Dette fænomen var grunden til min oprindelige post i 2006, og det er (desværre) stadig aktuelt i dag. Jo, flere og flere går over til at bruge de nye værdier, og siger faktisk "fem lei" i stedet for "halvtreds(tusind)" - men mange ældre (og en stor andel af unge) bruger stadig næsten udelukkende de gamle nominationer.

Jeg prøver sommetider at omvende folk på arbejdet, men det er nærmest umuligt. De siger, at de ikke kan finde ud af at regne med de nye sedler (selvom beløbene er mindre), da de ikke rigtig kan gennemskue den "egentlige" værdi, som de er vokset op med. Jeg kan forestille mig, at det er noget lignende, der sker i de lande, der indfører euroen. Jeg ved da også fra migselv, at jeg stadig af og til omregner til danske kroner, for at "fatte" værdien eller prisen på en vare - især større beløb.

I Rumænien benyttes euroen ofte som grundvaluta for handler, der omfatter større beløb (hushandler, bilkøb). Også når der tales om abonnementer, bruges ofte euro som grundvaluta. F.eks. angives husleje næsten altid i euro. Og når det så skal betales, omregnes til dagskurs. Det samme gælder for mobilabonnementer, visse kabel-tv-selskaber og andre. Det er en skik, der stammer fra dengang leu'en var meget flyvsk og inflationen var stor. I dag er den rimelig stabil overfor euro'en, men frygten for en pludselig ændring ligger stadig i luften, og derfor sikrer firmaer og private sig ved at fastsætte priser i euro, da værdien af denne overfor andre valutaer (dollars) er ret stabil. Derved kan man sikre sig mod et pludseligt tab, hvis leu'en taber i værdi.

På hjemmesiden for den rumænske nationalbank kan man se de nuværende, og de forrige mønter og sedler afbilledet.

1 leu = 2 danske kroner. Dette forhold har været ret stabilt de sidste mange år.

Hvis man kommer som turist, er der ingen grund til at veksle hjemmefra. Det er bedre at medbringe sit Visa eller Mastercard, da dette accepteres i langt de fleste større butikker. Man kan stadig finde en del mindre butikker, som ikke har kortlæser. I disse tilfælde findes der som regel en pengeautomat tæt ved, da udbredningen af disse er meget stor (i større byer - på landet er de sværere at finde).

Hvis potentielle turister læser dette og har spørgsmål, er I velkomne til at skrive en kommentar - så vil jeg komme tilbage til jer hurtigst muligt.

4 kommentarer:

  1. Jeg har en 10,000 lei seddel. Hvor kan den veksles?
    vh
    thorkildyde@hotmail.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Thorkild.
      Du kan veksle den i en af den rumænske nationalbanks afdelinger. De ligger i Bucuresti, Cluj, Timisioara og Iasi.

      Det er dog ikke værd at gøre det, da 10.000 gamle lei kund svarer til 1 ny leu. Det vil sige omkring 1,80 kroner.

      Behold den hellere som et sjovt minde.

      Slet
  2. Hej:)
    Hvor meget er en 100.000 lei seddel så værd?

    SvarSlet
  3. Hej Anonym.
    Den svarer til en nutidig 10-lei-seddel. Det vil sige, den har en værdi på ca. 18 kroner.
    Dog kan de gamle sedler kun omveksles til ny valuta i den rumænske nationalbank, så det er næppe værd at rejse efter.

    SvarSlet